Obligaties kunnen weer goed presteren
“Er is vandaag een goede kans in obligaties, omdat hun risico-rendementprofiel er historisch aantrekkelijk uitziet,” zegt Richard Woolnough, fondsbeheerder van het M&G (Lux) Optimal Income Fund. De fondsbeheerder zet nu actief in op duration.
Volgens Richard Woolnough zijn beleggers teruggekeerd naar het idee van 'langer hoger' nu er dit jaar weinig renteverlagingen worden verwacht. Het merendeel van het negatieve nieuws is al ingeprijsd in de markt. Daarom is volgens hem de risico-rendement verhouding voor het aanhouden van duration op dit moment zeer aantrekkelijk. Het neerwaartse risico dat gepaard gaat met het aanhouden van staatsobligaties lijkt beperkt, terwijl het opwaartse potentieel de mogelijkheid van dubbelcijferige rendementen biedt. “De inflatie neemt niet verder toe. Ondanks opwaartse inflatieverrassingen in de VS blijft de geldhoeveelheid beperkt, wat de kans op een aanhoudende en aanzienlijke stijging van de inflatie beperkt. Volgens ons is er geen reden om ons al te veel zorgen te maken over de inflatiedruk,” aldus Richard Woolnough.
Ondanks een breder scala aan mogelijkheden en een groter vermogen om waarde te creëren, hebben veel beleggers zich de afgelopen jaren tot passief obligatiebeheer gewend. Dat was vooral omwille van de lage rendementen die obligaties onaantrekkelijk maakten en ertoe leidden dat kansen over het hoofd werden gezien. Maar de situatie is veranderd: de rendementen zijn nu hoger en de obligatiemarkt heeft zich hersteld. Obligaties zijn niet langer de weinig inspirerende activaklasse die alleen wordt gebruikt voor diversificatiedoeleinden. Richard Woolnough : “Wij zijn ervan overtuigd dat het vandaag de dag een veelbelovende en gediversifieerde beleggingscategorie is die de mogelijkheid biedt om vermogenswinst te realiseren.”
De primaire markt biedt een eenvoudige en doeltreffende manier om een outperformance van een obligatieportefeuille te creëren. Richard Woolnough : “De meerderheid van de nieuwe obligaties biedt immers een premie voor nieuwe emissies, omdat de bedrijven graag een voldoende grote vraag naar hun nieuw uitgegeven obligaties willen garanderen.”
Een andere manier om outperformance te creëren is via relatieve waardehandel (ook arbitrage genoemd). Richard Woolnough : “In de loop van de afgelopen jaren is de obligatiemarkt aanzienlijk geëvolueerd. Niet alleen is de omvang snel gegroeid dankzij de komst van veel nieuwe emittenten, maar ook zijn de beschikbare soorten instrumenten en hun complexiteit aanzienlijk toegenomen. Als gevolg daarvan zijn de inefficiënties vermenigvuldigd, waardoor we meer mogelijkheden hebben om te arbitreren tussen valuta's, over de rentecurve of zelfs binnen de kapitaalstructuur van eenzelfde emittent.”