ELTIF 2.0 moet groei van Europese private kredietverlening ondersteunen
Door Michael George, Lead Portfolio Manager van M&G's Corporate Credit Opportunities ELTIF Fund
Gezien de aanhoudende onzekerheid over de rente en inflatie vormt de private kredietverlening een aantrekkelijke bron van variabele, stabiele inkomsten en ongecorreleerde rendementen. De nieuwe ELTIF-regelgeving zal de democratisering van strategieën voor private kredietmarkten in Europa bespoedigen, omdat ze potentieel de toegang op een zinvolle manier kan verbreden.
Sinds de wereldwijde financiële crisis zijn de private markten aanzienlijk gegroeid, maar in het verleden bleven ze voorbehouden aan institutionele beleggers zoals pensioenfondsen, verzekeringsmaatschappijen, stichtingen en schenkingen. Dankzij gunstige veranderingen in de regelgeving, zoals het European Long-Term Investment Fund (ELTIF), hebben individuele beleggers nu toegang tot deze beleggingsvormen, die een steunpilaar waren van institutionele portefeuilles dankzij hun risicogecorrigeerde rendementspotentieel.
ELTIF's werden geïntroduceerd om beleggingen in de reële economie van Europa aan te moedigen. Namelijk door kapitaal te kanaliseren naar kerngebieden zoals bedrijven, infrastructuur en onroerend goed, en tegelijkertijd de democratisering van private activa te bevorderen. De beleidsmakers erkenden dat er een pensioentekort was binnen Europa, evenals een publiek financieringstekort voor particuliere bedrijven. 99% van de bedrijven in de Europese Unie zijn kleine en middelgrote ondernemingen. Een duurzame economische groei is afhankelijk van de ondersteuning van zowel particuliere als grotere overheidsbedrijven.
ELTIF 2.0: wat is er veranderd?
De eerste versie van de regelgeving werd in 2015 geïntroduceerd, maar het gebruik ervan verliep traag vanwege de hoge minimale beleggingsvereisten. Een herziene versie van het beleggingskader - ELTIF 2.0 - die van kracht is vanaf 20 januari 2024 - probeert de aantrekkelijkheid van het vehikel te vergroten.
De belangrijkste voordelen van het vehikel blijven ongewijzigd: een gereguleerde toegang tot private activa voor een bredere beleggersbasis, en een EU-marketingpaspoort dat een efficiënte toegang in de hele regio mogelijk maakt. Dat bevordert zowel de diversificatie van beleggers als efficiënte portefeuillemaatregelen.
De wijziging omvat een bredere definitie van in aanmerking komende activa en een verlaging van de minimumbelegging in die activa van 70 naar 55%. Overheidsactiva kunnen nu maximaal 45% van de portefeuille uitmaken. We zijn blij met de verruimde definitie. Maar de verlaging van de minimale allocatie aan in aanmerking komende activa betekent dat de beleggers zorgvuldig te werk moeten gaan om ervoor te zorgen dat ze het juiste fonds selecteren om de voordelen van spreiding van private activa te realiseren. Daarnaast werd de oorspronkelijke minimale beleggingsallocatie van €10.000 geschrapt.
De belangrijkste wijzigingen betreffen het verder afstemmen van belangen, de mogelijkheid voor de beheerder om samen met zijn klanten te beleggen, inclusief meer kostentransparantie en een meer gestandaardiseerd kader hiervoor.
Volgens ons zal ELTIF 2.0 een belangrijk instrument zijn als speerpunt voor de democratisering van strategieën voor private markten in Europa, omdat hiermee de toegang op een zinvolle manier kan worden verbreed. Private kredietfondsen hanteren namelijk meestal een minimaal beleggingsbedrag van enkele miljoenen euros, terwijl ELTIF's toegang kunnen bieden vanaf nul tot enkele tienduizenden euros.
Beleggen op private markten: het belang van selectiviteit en ervaring
Vanwege de voortdurende onzekerheid over de rente en de inflatie vormt privaat krediet een aantrekkelijke bron van variabele, stabiele inkomsten en niet-gecorreleerde rendementen. Het genereren van rendement uit privaat krediet is niet afhankelijk van de macro-economische kortetermijndynamiek. Het feit dat kasstroomgenererende activa overwegend inkomensafhankelijke rendementen opleveren in plaats van rendementen die gebaseerd zijn op marktwinst en dus prijsvolatiliteit, sluit goed aan bij dit profiel. Daarnaast zijn de inkomstenmarges fundamenteel gestructureerd om gedurende economische cycli het kredietrisico efficiënt te houden. We houden rekening met meerdere economische scenario's bij het structureren van de dealvoorwaarden in plaats van alleen een tijdsvisie.
De omvang van de markt voor bedrijfskredieten is verder geëvolueerd dankzij de aanzienlijke groei van private equity in het voorbije decennium en het feit dat bedrijven langer privé blijven.
Hoewel de rendementen van private kredieten zeer aantrekkelijk zijn, werkt de impact van een snel veranderende renteomgeving ook direct door in de balansen van bedrijven. Zwakkere bedrijven met lage rentedekkingsratio's en winstmarges zullen het waarschijnlijk moeilijk krijgen, wat betekent dat selectiviteit en ervaring in deze markt van het grootste belang zijn om de verliezers te kunnen mijden. Het mijden van de verliezers is dé manier om waarde op te bouwen in deze activaklasse, aangezien de kredietinstrumenten over het algemeen niet boven pari worden verhandeld gezien hun actieve vervroegde aflosbaarheid.
Meer in het algemeen, nu de nieuwe regelgeving de toegang tot een breder scala aan klanten uitbreidt, zal het meer dan ooit van cruciaal belang zijn om beleggers te helpen weloverwogen keuzes te maken op basis van hun beleggingsbehoeften door middel van een betere financiële educatie. Dat is iets waarvoor wij ons inzetten.
Kansen
ELTIF's staan nog in de kinderschoenen. Ongeveer 16 miljard euro aan beheerd vermogen zit momenteel in ELTIF-fondsen. Maar wij geloven dat er nog steeds een enorme groeikans ligt in dit segment om de toegang voor beleggers te verbreden. Ter vergelijking, het beheerd vermogen van ICBE-fondsen bedraagt momenteel 13 biljoen euro.
Volgens de markten zijn ELTIF's en semi-liquide fondsen de favoriete kanalen voor een bredere beleggersbasis. De beleggers waren op zoek naar kernpijlers zoals: rendement en inkomsten, diversificatie, liquiditeit en toegang tot een activaklasse die voorheen niet toegankelijk was.
Een andere factor is dat de banken zich terugtrekken. In de VS zijn we de afgelopen 10 jaar getuige geweest van een versnelde terugtrekking van banken. Bedrijven gaan voor hun financieringsbehoeften grotendeels naar de kapitaalmarkten (publieke en private) in plaats van naar banken. We zien nu ook dat de banken zich terugtrekken in Europa. Dit zal in Europa waarschijnlijk versnellen, wat volop groeikansen biedt.
Privaat krediet is ook niet synoniem met alleen kleine bedrijven. Zowel bekende als minder bekende bedrijven zijn in handen van private equity. Deze bedrijven hebben solide leidende marktposities en zijn bestand tegen zware economische cycli, die we de komende jaren ongetwijfeld zullen doormaken.
Uit trackrecords blijkt dat wanneer we private equity vergelijken met de meest vergelijkbare beleggingscategorie in de sub-investment-grade ruimte in Europa (de Europese high-yield obligatiemarkt), de risico's nog steeds overgecompenseerd worden. Europese high yield bedrijfsobligaties hebben de afgelopen tien jaar 3,5% opgeleverd, vergeleken met bijna 10% voor illiquide privaat krediet.