Biden's vuistje leidt tot minuscule OPEC + productieverhoging

Biden's vuistje leidt tot een minuscule OPEC + productieverhoging, zegt Randeep Somel, Fund Manager, Climate Solutions Fund bij M&G Investments

Nu de Democraten in eigen land worstelen met de inflatie en er in november tussentijdse verkiezingen worden gehouden, kwam president Biden in juli aan in Saoedi-Arabië in de hoop de betrekkingen te verbeteren met 's werelds belangrijkste olieproducent. ​ Een zeer publiek vuistje tussen de twee leiders suggereerde dat de betrekkingen aan het ontdooien waren en Biden zou succesvol kunnen zijn in het overtuigen van Saoedi-Arabië om meer olie te produceren nu de wereld worstelt met stijgende prijzen na de Russische sancties.

De OPEC en haar bondgenoten hebben gisteren aangekondigd dat zij het aanbod voor de levering in september met slechts 100.000 vaten per dag zullen verhogen. ​ Dit is slechts een fractie van de totale productie van de groep en een veel kleinere toename dan in de afgelopen maanden, toen 648.000 vaten per dag werden toegevoegd voor de productie in augustus. ​ Wereldwijd verbruiken wij ca. 100 miljoen vaten olie per dag.

Nu de gegevens over de verwerkende industrie en het consumentenvertrouwen over de hele wereld zwakkere tekenen vertonen, zijn de afgevaardigden bezorgd over de bedreiging van de vraag door een potentiële recessie in de VS en door de Covid-19-afsluitingen in China.

Het ziet er niet naar uit dat de hogere olieprijzen zullen worden opgelost door een reactie van het aanbod. ​ De belangrijkste factor zal nu zijn hoe veerkrachtig de wereldeconomie kan zijn bij hogere olieprijzen en of de inflatie kan worden bedwongen ondanks het feit dat de energieprijzen hoog blijven. ​ Anders hebben de centrale banken geen andere keuze dan de rente te verhogen om de vraag te beperken.

Op langere termijn pleit dit voor een verdere diversificatie van onze energiebehoeften, weg van zowel koolwaterstoffen als autoritaire regimes.

Hoewel dit een inspanning op lange termijn zal zijn, tonen de recente voorstellen van zowel de EU (RePowerEU) als van President Biden's Inflation Reduction Act aan dat in eigen land geproduceerde hernieuwbare energie prioriteit blijft krijgen.

Randeep Somel
Randeep Somel

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over M&G Investments

M&G Investments is een dochteronderneming van M&G Plc, een spaar- en beleggingsonderneming ontstaan in augustus 2017 uit de fusie van de spaar- en verzekeringsactiviteiten van Prudential plc VK en Europa met M&G, haar internationale beleggingsonderneming die in volle eigendom was . M&G Plc kreeg als een onafhankelijke onderneming in oktober 2019 een beursnotering aan de London Stock Exchange en had per 30 juni 2022 een beheerd vermogen van €405 miljard.  M&G Plc bedient klanten in het VK, Europa, en Azië, waaronder individuele spaarders en beleggers, houders van levensverzekeringspolissen en pensioenschema’s.

Al bijna negen decennia helpt M&G Investments haar klanten succes te boeken door investeringen aan het werk te zetten, wat op zijn beurt banen, woningen en vitale infrastructuur creëert in de reële economie. De beleggingsoplossingen omvatten aandelen, vastrentende waarden, multi-activa, contanten, private schulden, infrastructuur en vastgoed.

M&G erkent het belang van verantwoord beleggen en is medeondertekenaar van de Principles for Responsible Investment (UNPRI) van de Verenigde Naties en is lid van het Climate Bonds Initiative Partners Programme.

M&G plc heeft zich ertoe verbonden om tegen 2050 een koolstofuitstoot van nul te bereiken voor haar totale vermogen onder beheer en administratie, en heeft zich ertoe verbonden om tegen 2030 de operationele koolstofuitstoot als bedrijfsentiteit tot nul terug te brengen.

Voor meer informatie : https://global.mandg.com/

Dit persbericht geeft de huidige standpunten van de auteurs weer, die de huidige marktomstandigheden weerspiegelen. Het kan zonder voorafgaande kennisgeving worden gewijzigd en bevat een aantal veronderstellingen die mogelijk niet geldig blijken te zijn. Het is uitsluitend ter informatie opgesteld en mag niet worden opgevat als een beleggingsadvies of een aanbeveling voor een bepaald effect, een bepaalde strategie of een bepaald beleggingsproduct. In het verleden geleverde prestaties zijn geen leidraad voor toekomstige prestaties.

De informatie in dit document is verkregen of gebaseerd op bronnen die naar onze mening betrouwbaar en accuraat zijn, hoewel M&G geen verantwoordelijkheid aanvaardt voor de juistheid van de inhoud ervan.

Dit document vormt geen beleggingsadvies of een aanbod van beleggingsdiensten of diensten op het gebied van discretionair vermogensbeheer.

Voordat u deze fondsen koopt, moet u het prospectus lezen, dat een beschrijving bevat van de beleggingsrisico's die aan deze fondsen verbonden zijn. Lees de KIID voordat u een beleggingsbeslissing neemt. De informatie in dit document is geen vervanging voor onafhankelijk beleggingsadvies.

Enkel voor journalisten. Dit document wordt niet verspreid voor marketingdoeleinden. Uitgegeven door M&G International Investments S.A. Maatschappelijke zetel: 16, Boulevard Royal, L-2449, Luxemburg.

Beleggers kunnen onopgeloste klachten richten aan Ombudsfin.be/nl/particulieren/klacht-indienen/