AT1-uitgifte van UBS - een belangrijk moment voor de activaklasse

Door Adrian Cighi, Senior Financials Credit Analyst bij M&G

De (zeer) succesvolle uitgifte van de Additional Tier 1 (AT1) obligaties van UBS in november heeft het licht op groen gezet voor de AT1-activaklasse van Europese banken in bredere zin.

Na de controverse rond de reddingsoperatie van Credit Suisse's AT1's om te voorkomen dat het eigen vermogen eerder dit jaar volledig werd afgewaardeerd, waren beleggers terecht geschrokken. Ongeacht de strikte wettelijkheid van de uitgifte - de zaak wordt nog steeds besproken in de rechtbanken – leidden de weekenduitspraken van de Zwitserse financiële toezichthouder (FINMA) en het Zwitserse parlement, samen met de duidelijke schending van de hiërarchie van crediteuren, tot een aanzienlijke underperformance van de activaklasse. In de volgende negen maanden daalde de uitgifte van AT1-obligaties met meer dan 50% ten opzichte van dezelfde periode in 2022, zowel wat betreft het uitgiftevolume als het aantal emissies.

Toen kwam de langverwachte nieuwe UBS AT1, waarvan de twee tranches van $ 3,5 miljard naar verluidt maar liefst $ 36 miljard aan orders opleverden. Dit vertegenwoordigt ongeveer 30% van alle bestaande USD AT1's voor Europese banken die momenteel uitstaan. Na de uitgifte werd in sommige persdiscussies verwezen naar het vermeende "korte geheugen" van beleggers die zich weer op de beleggingscategorie storten. Volgens ons gaat deze oppervlakkige uitspraak voorbij aan een aantal belangrijke ontwikkelingen in het fundamentele beeld voor UBS, het nieuwe obligatieformaat en de bredere beleggingscategorie. De drie belangrijkste risico's bij de beoordeling van AT1-instrumenten zijn de kans op wanbetaling, het verlies bij wanbetaling en het verlengingsrisico.

Wat nu? Beleggers lopen weer warm voor de beleggingscategorie

In de twee weken na de uitgifte van de AT1 obligatie van UBS hebben Europese banken meer uitgegeven (zowel qua volume als aantal emissies) dan in de voorgaande (bijna) negen maanden bij elkaar - zie de staafdiagram hieronder. Bovendien hebben AT1's het over het algemeen beter gedaan dan andere delen van de kapitaalstapel, met een verkrapping van de spread op de Bloomberg USD AT1 met ongeveer 61bps tegenover slechts 16bps voor de USD Tier 2 spreads in dezelfde periode - zie de lijngrafiek hieronder. De technische gegevens zouden ondersteunend moeten blijven voor de bredere activaklasse, met relatief lage netto nieuwe uitgiftevereisten op sectorniveau vanwege de lage groei in risicogewogen activa (beide gedreven door de lage kredietgroei en door regelgeving gedreven inflatie). Bovendien zouden de piekrentes - in grote lijnen aangekondigd door zowel de Amerikaanse Fed als de ECB - moeten betekenen dat de beleggingscategorie steeds aantrekkelijker wordt gezien de hogere looptijden.

Bron: Bloomberg (22 november 2023)
Bron: Bloomberg (22 november 2023)
Bron: Bloomberg, M&G (28 November 2023)
Bron: Bloomberg, M&G (28 November 2023)

Lees het volledige artikel in UBS AT1 issuance – a clearing moment for the asset class

Perscontact

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over M&G Investments

M&G Investments is een dochteronderneming van M&G Plc, een spaar- en beleggingsonderneming ontstaan in augustus 2017 uit de fusie van de spaar- en verzekeringsactiviteiten van Prudential plc VK en Europa met M&G, haar internationale beleggingsonderneming die in volle eigendom was . M&G Plc kreeg als een onafhankelijke onderneming in oktober 2019 een beursnotering aan de London Stock Exchange en had per 30 juni 2023 een beheerd vermogen van €387,8 miljard.  M&G Plc bedient klanten in het VK, Europa, en Azië, waaronder individuele spaarders en beleggers, houders van levensverzekeringspolissen en pensioenschema’s.

Al bijna negen decennia helpt M&G Investments haar klanten succes te boeken door investeringen aan het werk te zetten, wat op zijn beurt banen, woningen en vitale infrastructuur creëert in de reële economie. De beleggingsoplossingen omvatten aandelen, vastrentende waarden, multi-activa, contanten, private schulden, infrastructuur en vastgoed.

M&G erkent het belang van verantwoord beleggen en is medeondertekenaar van de Principles for Responsible Investment (UNPRI) van de Verenigde Naties en is lid van het Climate Bonds Initiative Partners Programme.

M&G plc heeft zich ertoe verbonden om tegen 2050 een koolstofuitstoot van nul te bereiken voor haar totale vermogen onder beheer en administratie, en heeft zich ertoe verbonden om tegen 2030 de operationele koolstofuitstoot als bedrijfsentiteit tot nul terug te brengen.

Voor meer informatie : https://global.mandg.com/

 

 

Dit persbericht geeft de huidige standpunten van de auteurs weer, die de huidige marktomstandigheden weerspiegelen. Het kan zonder voorafgaande kennisgeving worden gewijzigd en bevat een aantal veronderstellingen die mogelijk niet geldig blijken te zijn. Het is uitsluitend ter informatie opgesteld en mag niet worden opgevat als een beleggingsadvies of een aanbeveling voor een bepaald effect, een bepaalde strategie of een bepaald beleggingsproduct. In het verleden geleverde prestaties zijn geen leidraad voor toekomstige prestaties.

 

De informatie in dit document is verkregen of gebaseerd op bronnen die naar onze mening betrouwbaar en accuraat zijn, hoewel M&G geen verantwoordelijkheid aanvaardt voor de juistheid van de inhoud ervan.

 

Dit document vormt geen beleggingsadvies of een aanbod van beleggingsdiensten of diensten op het gebied van discretionair vermogensbeheer.

 

Voordat u deze fondsen koopt, moet u het prospectus lezen, dat een beschrijving bevat van de beleggingsrisico's die aan deze fondsen verbonden zijn. Lees de KIID voordat u een beleggingsbeslissing neemt. De informatie in dit document is geen vervanging voor onafhankelijk beleggingsadvies.

 

Enkel voor journalisten. Dit document wordt niet verspreid voor marketingdoeleinden. Uitgegeven door M&G International Investments S.A. Maatschappelijke zetel: 16, Boulevard Royal, L-2449, Luxemburg.

 

Beleggers kunnen onopgeloste klachten richten aan Ombudsfin.be/nl/particulieren/klacht-indienen/